Cirkularna ekonomija

cirkularna ekonomija Date: Hits: 795


Cirkularna ekonomija
Punim krugom do regeneracije ekonomije

Stara odjeća može zasjati novim sjajem, dok povrće iz vašeg omiljenog dućana ne mora biti automatski otpisano ako ne izgleda “savršeno”. Ukoliko se uhvatite u razmišljanju o krpanju najdražih hlača jer se “još uvijek mogu nositi”, ili ne stavljate povrće u plastične vrećice, već ste dobrano dio osviještene ekonomije – one cirkularne. 

 

Filozofija nepostojećeg otpada 

Osnovno načelo modela cirkularne ekonomije počiva u povratku prirodi, Zero Waste načinu života i iskorištavanju već upotrijebljenog. Minimalno opterećivanje našeg okoliša glavna je nit vodilja cirkularne ekonomije još od 1990. godina prošlog stoljeća, kada su ekonomisti Pearce i Turner i službeno nadjenuli naziv ovoj relativnoj novoj, „regenerativnoj“ ekonomiji. 

Cirkularna ekonomija <> Linearna ekonomija 

Još uvijek, u većoj ili manjoj mjeri, živimo u tzv. linearnoj ekonomiji. Ona zagovara život po principu uzimanja - iskorištavanja - odbacivanja. Takva „ravna linija“ u procesu konzumacije proizvoda proizvodima lijepi etiketu potrošnosti i preuranjenog odbacivanja proizvoda (sjetite se poderanih hlača s početka teksta). 

Propitkivanjem rastuće eksploatacije prirodnih resursa, maskonzumerizma i zagađivanja okoliša, nameće se odgovor cirkularne ekonomije. Ideja koja subjektivni nemar pretvara u promišljanje o održivosti prirode, koja maskonzumerizam mijenja u novi, održiviji stav o sljedećoj kupnji, primjerice, nove odjeće. 

Vraćanje je novo davanje 

Pokazalo se da globalno nismo najefikasniji po pitanju gospodarenja proizvodima i otpadom koji oni donose. Svakodnevnom kupnjom proizvoda u jednokratnoj plastici, „nepopravljivih“ elektronskih uređaja i korištenjem teško (ili nikako) razgradivih proizvoda jačamo linearnu ekonomiju. No, želimo li čišće more, rijeke i okoliš u globalu, tranzicija na cirkularnu ekonomiju i više je no potrebna. 

Tranziciju iz linearnog u cirkularni model možemo vizualizirati kroz Cradle to Cradle (C2C) koncept. Njime se na otpad gleda kao na neograničen resurs, ako se njime pravilno gospodari od samog nastajanja proizvoda. Neka od glavnih načela koncepta „od kolijevke do kolijevke“ su: 

„Otpad je hrana“ zagovara kružno kretanje proizvoda bez odbacivanja. 
 
Korištenje obnovljivih izvora energije predstavlja zamjenu korištenja fosilnih goriva obnovljivim izvorima. 

Promicanje raznolikosti – uzimanje životinjskog i biljnog svijeta u obzir i na industrijskoj razini. 

Ekološka učinkovitost podrazumijeva višestruko iskorištenje resursa za koje se danas smatra otpadom nakon prvog korištenja. 


Uvođenjem modela cirkularne ekonomije u svoju svakodnevicu, bilo profesionalnu ili privatnu, uvodite krucijalnu notu održivosti u svoju sredinu. Pozitivnom praksom na lokalnoj razini zajedno možemo utjecati na regionalni, pa čak i globalni mindset. Malim koracima zajedno dolazimo do velikih stvari! 



Izvori:

New consumption and production models for a circular economy - Piergiuseppe Morone, Rodrigo Navia, 2016 (sagepub.com) 

What Is Cradle to Cradle? (treehugger.com)