Od otpada tvornice namještaja do jedinstvenih proizvoda za svaki dom – intervju s Nolom Bokun, projekt „Otpisani“

Intervju Date: Hits: 1577

Od otpada tvornice namještaja
do jedinstvenih proizvoda za svaki dom

Mlada studentica dizajna iz Zagreba i naša sugovornica Nola Bokun, dokaz je da na mladima uistinu svijet ostaje i da se ne trebamo brinuti za očuvanje našeg planeta! Uz malo mašte i originalnosti, nastali su jedinstveni predmeti gotovo u potpunosti napravljeni od otpadnih materijala nastalih u proizvodnom pogonu tvornice namještaja. Otkrila nam je kako je izgledao cijeli proces izrade te što je važno imati na umu prilikom prenamijene otpadnih materijala. 
Image
Photo: Karlo Jelić

Kako si došla na ideju da upotrijebiš stare otpadne materijale i stvoriš nešto novo?

Studiram produkt dizajn na diplomskom studiju Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a ideja je nastala na mom drugom semestru. Za zadatak na predmetu Projektiranje industrijski dizajn 2, koji su mentorirale izv. prof. mr. sc. Sanja Bencetić i asistentica Nataša Njegovanović bilo je potrebno osmisliti neki način kako da se nekim otpadnim materijalima pronađe novi način daljnje upotrebe. Pošto sam oduvijek pratila i cijenila dizajn namještaja tvrtke Prostoria d. o. o. te samu činjenicu kako se on proizvodi lokalno, točnije u Svetom Križu Začretje, odlučila sam ih kontaktirati i dogovoriti suradnju. To mi se činilo super jer su oni oduvijek bili otvoreni prema različitim projektima koji promiču održivost te u svojem radu promiču različite održive prakse.  

Koja je točno bila tvoja ideja?

Moja ideja sastojala se od istraživanja otpadnih materijala koji nastaju u tvornici, projektiranja proizvoda iz određenih otpadnih materijala i korištenja proizvoda kao potencijalne inspiracije i početne točke ka stvaranju baze za koncipiranje kontinuirane prakse. 

Naime, za početak sam posjetila tvornički pogon i u razgovoru s djelatnicima koji rade u različitim dijelovima proizvodnje te fotostudijom istražila koji sve točno otpadni materijali nastaju u proizvodnom procesu, koliko često, u kojoj količini te na koji način se dalje odlažu, recikliraju ili koriste. Zatim sam prema prikupljenim informacijama zaključila kojim točno materijalima ima najviše smisla dati novi život u obliku projektiranja proizvoda kućne i uredske namjene. Ono što je bilo vrlo važno je te proizvode dizajnirati tako da odgovaraju estetici samoga brenda. 

Kao rezultat projektiranja, nastala su četiri proizvoda gotovo u potpunosti napravljena od otpadnih materijala nastalih u proizvodnom pogonu tvornice namještaja Prostoria – tekstila, komada drveta uzetih iz otpisa te plastičnih gurtni koje povezuju balvane drva u sušarama. 

Osim konkretnih proizvoda, ishod ovo projekta bio je i dokaz mogućnosti suradnje mladih kreativaca s većim organizacijama na održivim projektima.

Image
Photo: Karlo Jelić

Kako je reagirala tvoja okolina - obitelj, prijatelji i poznanici?

Svima s kojima sam o njoj pričala se svidjela, osim onima koji su i mene i sve drvene balvane morali voziti iz Zagreba do Svetog Križa Začretje i natrag! :)
Image
Photo: Karlo Jelić

Koja su neka osnovna pravila kojih se moramo pridržavati kada razmišljamo o prenamjeni stare tkanine, drveta tijekom dizajniranja nečeg novog?

Mislim kako je najvažniji dio mog projekta bila sama priprema i istraživanje. Za neke je otpadne materijale, što ekološki, a što praktično i ekonomski, imalo više smisla reciklirati, neke prenamijeniti u već unaprijed zadane svrhe, a neki su ipak imali potencijala biti dio mog projekta. U većini slučajeva dobra namjera nije dovoljna, potrebno je dobro se informirati i istražiti koje su odluke zapravo održive.

Gdje pronalaziš inspiraciju?

Inspiraciju pronalazim u strahu od utjecaja i hitnosti klimatske krize koja mi kao nekome koji radi u kreativnom polju stvara želju da doprinesem i utječem onoliko koliko mogu. 

Koje je tvoje mišljenje o tome što pojedinac može učiniti za očuvanje prirode i općenito za unaprjeđenje održivosti?

Smatram kako pojedinac može mnogo doprinijeti očuvanju prirode i unaprjeđenju održivosti. Svaka promjena u ponašanju, bila ona velika ili mala, može imati pozitivan utjecaj na okoliš - to može biti od recikliranja otpada, korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenja potrošnje vode i energije, pa sve do održavanja ekosustava i stvaranja svijesti o važnosti očuvanja prirode. 
Image
Photo: Karlo Jelić
Image
Photo: Karlo Jelić

Smatraš li da Hrvatska drži korak s trendovima o održivosti u inozemstvu?

Postoji puno inicijativa i projekata koji se bave održivim razvojem u Hrvatskoj, i primjećujem da se mnogi sektori pokušavaju prilagoditi novim trendovima i standardima. Kao posebno zanimljiv projekt izdvojila bih Otpadijadu, prvo hrvatsko natjecanje u odvajanju otpada koje je organizirala Udruga Poreč, u suradnji s Gradom Poreč-Parenzo te općinama Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar. Također, s ciljem podizanja javne svijesti i promicanja važnosti odgovornog i pravilnog postupanja s otpadom. Mislim da su ovakve kreativne i zabavne inicijative jako dobar pristup s kojim se može privući šira publika. U globalnom smislu, održivost je važna tema koja dobiva sve više pažnje i podrške, pa vjerujem da će Hrvatska nastaviti pratiti ovaj trend i razvijati se u pozitivnom smjeru. 

Imaš li neke nove projekte u planu?

Uvijek! Oduvijek sam bila znatiželjna studentica dizajna, istražujući različite dizajnerske prakse kroz sudjelovanje u raznim interdisciplinarnim projektima, natjecanjima i radionicama, uvijek imajući na umu temu održivosti. Uskoro će se moji projekti moći naći na mom online portfoliju tako da stay tuned! :) 

Može li se još negdje saznati više o tvojem projektu te gdje te se može kontaktirati?

Sretna sam što je moj rad objavljen na online verziji Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 te se može vidjeti i u tiskanom obliku knjige "Pregled hrvatskog dizajna 21/22" koju je izdalo Hrvatsko dizajnersko društvo u siječnju ove godine. Izložba, a i moji proizvodi, u siječnju su se mogli vidjeti i uživo, u Laubi – Kući za ljude i umjetnost. Naime, Izložba hrvatskog dizajna središnji je i najvažniji stručni dizajnerski događaj u Hrvatskoj koji okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerske djelatnosti i jako sam ponosna što sam imala priliku biti dio toga. 

A što se tiče mog kontakta, moja email adresa - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. uvijek je otvorena za razgovor :) 

Image
Photo: Luka Šoštarić